Pieter Mattheus de Zeeuw
Inhoudsopgave
Bij het NIMH had ik meer succes. Daar kreeg ik gelijk een aantal links doorgestuurd van krantenberichten. Die ben ik natuurlijk gaan doorlezen en al heel snel kwam ik er achter dat de naam Peter Matteus waarschijnlijk een pseudoniem was want de officële naam van de Nederlandse vlieger was Pieter Mattheus de Zeeuw.
? hij werd gered, heeft ? sinds zijn aankomst in? negen dagen geleden,
? llig schuil gehouden.
Alles wijst er op dat Pieter de Zeeuw bezig was het toestel –Gloster Meteor- over te vliegen naar Biafra. Daardoor is de Britse regering in ernstige verlegenheid gebracht, want Engeland steunt de politiek van de ? regering in Nigeria.
Behalve het vliegtuig van De Zeeuw is er nóg een Meteor op weg naar Biafra, eveneens een toestel met een Engelse registratie. Deze straaljager is zelfs rechtstreeks van het Britse ministerie van defensie afkomstig.
Deze toestellen zijn gekocht door ? Osborne, de 31-jarige eigenaar van Target Towing ?
Volgens het Engelse dagblad The Times, dat een diepgaand onderzoek naar deze affaire heeft ingesteld, stelde Osborne zijn vliegtuigen ter beschikking aan Phoenix Airways, een ? lijke Amerikaanse onderneming, die de toestellen zou gebruiken voor een film over de ? nse oorlog.
Voor dit doel werden de vliegtuigen naar Faro in Portugal gevlogen, een aardig eind uit de richting maar een flink eind op weg naar Biafra. En de Portugese sympathie voor Biafra is ?
Madeira
Phoenix heeft een vestiging in Madeira. Beide toestellen verlieten ? met bestemming Madeira op ? september. De overgebleven Meteor zou nu in Dakar in Afrika staan. De andere Meteor werd op 28 oktober door Pieter de Zeeuw van Madeira naar de Kaapverdische Eilanden gevlogen. In een brief aan zijn moeder in Rotterdam schrijft hij dat hij uit het toestel is gesprongen omdat het in slecht weer motorstoring kreeg. Het kostte hem ? moeite om zwemmend het ? te bereiken, maar hij ? er tenslotte in het opblaasbaar reddingvlot naar bui- ? krijgen. ? dagen later werd hij door een Nederlands schip opgepikt en naar het eilandje Sal gebracht. Vandaar werd hij naar Lissabon gebracht en later ? hij in een hotel in Fa-? was hij niet aan de ? te krijgen. ? eer De Zeeuw is al drie ? in Afrika”, vertelde ons ? Crossan, een Amerikaanse medewerker van Phoenix. ? hij wist, dat Pieter de Zeeuw nauwelijks een week te ? in de oceaan was geland. ? hij zei dat hij niets met ? had te maken, wist hij ? de Meteors werden gebruikt voor filmdoeleinden.
Voorwendsel
? was precies het voorwensel, waaronder Osborne ten ? van Phoenix een tijdelijke uitvoervergunning in Engeland voor de vliegtuigen had gekregen. Volgens het certificaat van het ministerie van defensie hadden de Meteors enkele maanden geleden al terug moeten zijn.
Volgens The Times werd Pieter de Zeeuw vorig jaar door een Engelse firma gecontracteerd om straaljagers van het type Hunter in Biafra te vliegen. Het was een contract voor drie maanden tegen een maandsalaris van 8650 gulden. In Lissabon kreeg hij een voorschot van 3500 gulden. De Zeeuw bleef maar vier dagen in Biafra, want de verkoop van de Hunters ging niet door. Dezelfde firma die bemiddelde bij de verkoop van de Meteors aan Osborne, fungeerde als tussenpersoon bij het aanstellen van De Zeeuw. Dit is Templewood Aviation in het Engelse plaatsje Windsor. In Faro werd het adres van Templewood De Zeeuws privé-adres genoemd. „Nee”, vertelde ons de directie-secretaresse van, dit bedrijf. „Wij hebben nooit meer iets van hem gehoord. Alle post wordt doorgestuurd naar Miami in de Verenigde Staten.” Ze vond Pieter de Zeeuw een knappe man. „Hij is altijd een avontuurlijke jongen geweest”, zegt in Rotterdam zijn nicht, mevrouw H. van Berkel. Als hij in Rotterdam ,zijn moeder bezocht, vertelde hij volop spannende verhalen. „Het is een grote, knappe vent”, vindt zijn nicht. „Hij' is nooit getrouwd geweest, maar hij heeft natuurlijk wel een meisje in Engeland”.
Eervol
Pieter Mattheus de Zeeuw werd op 28 november 1937 in Maartensdijk (Utrecht) geboren. Twee jaar later verhuisden zijn ouders naar De Bilt en in 1940 woonden zij in Rotterdam. Pieter tekende in 1956 voor acht jaar bij de Koninklijke, Luchtmacht, maar hij hield het er maar zes jaar vol. Na een elementaire vliegeropleiding op Woensdrecht kreeg hij in mei van hetzelfde jaar zijn korporaalsstrepen. Daarna werd hij in Canada opgeleid tot vlieger op het jachtvliegtuig Sabre. In augustus 1957 was hij terug op Woensdrecht. Een jaar later werd hij sergeant. De Zeeuw bekwaamde zich op de vliegbases Leeuwarden, Soesterberg en Eindhoven op andere typen jagers, zoals Meteor, Hunter, Thunderstreak (F-84) en T-Bird (T-33). Pieter de Zeeuw was in het najaar van 1961 twee keer drie dagen ongeoorloofd afwezig. In de eerste dagen van het daaropvolgende jaar veroordeelde de krijgsraad hem tot een maand gevangenisstraf voorwaardelijk en een militaire detentie van zes weken die hij doorbracht in het strafkamp Nieuwersluis.
Rotterdam
In april 1962 werd hij ontheven om als vlieger te dienen en nog geen drie weken later werd hij voortijdig, maar eervol uit de dienst ontslagen. De Koninklijke Luchtmacht voerde hem in 1968 af als reservist. Toen De Zeeuw op 24-jarige leeftijd de militaire dienst verliet, bleek hij verre van honkvast. Hij toonde zich een optimistische jongeman die zijn toekomst in het vliegen zoekt. Zijn nicht herinnert zich dat hij een tiental jaren geleden ook al eens wegens motorstoring van een jachttoestel zijn leven met een parachute heeft gered.
www.claesenpeter.nl
www.claesenpeter.nl
www.claesenpeter.nl
De naam Peter Matteus is niet de juiste naam en mogelijk gebruikte hij het destijds als pseudoniem. Zijn echte naam is Pieter Mattheus de Zeeuw, geboren op 28 november 1937 in Maartensdijk in de provincie Utrecht, Nederland.
Hij groeide op in De Bilt en later in Rotterdam. In 1956 tekende hij een achtjarig contract bij de Koninklijke Luchtmacht en volgde een vliegopleiding en later in Canada een vliegopleiding op het jachtvliegtuig Sabre.
Voor de duidelijkheid en illustratie heb ik verschillende Nederlandse krantenartikelen die over hem schrijven voor u vertaald naar het Engels en als bijlage in deze mail toegevoegd. Dan leest u ook in een van die berichten dat zijn zus hem in 1970 ging zoeken en nooit meer iets van hem hoorde. Ze vermoedt dat hij dat jaar of eind 1969 het slachtoffer werd van een mysterieus vliegtuigongeluk in Marokko. Ook onderzoeken door verschillende overheidsinstanties hebben niets opgeleverd.
www.claesenpeter.nl
www.claesenpeter.nl