Pampus 14
Ets uit 1674 van een Antwerpse kunstenaar

De Antwerpse tekenaar Jan Peeters was bekend om zijn scheepstekeningen.

Deze ets verscheen in de bundel: Thooneel der Steden ende Sterckten van t'Vereenight Nederlandt met d'aengrensende Plaetsen soo in Brabandt Vlaenderen als anden Rhijn en elders verovert door de Waepenen der Groot-moghende Heeren Staeten onder het gheley vande seer Edele Hooghghebore Princen van Oranien.

Uitgegeven door Gaspar Bouttats te Antwerpen. Antwerpen; 1674

Pampus langsdoorsnede

Koninklijke onderscheiding

Op dinsdag 26 april 2016 werd ik benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau


Brief Burgemeester van Weesp

Het kwam niet geheel als een verrassing over want daags tevoren kwam plotseling de Burgemeester op bezoek met een brief in zijn hand die hij mij overhandigde waarin stond dat mij de volgende dag, door de Burgemeester een Koninklijke Onderscheiding zou worden toegekend in de Grote Kerk te Weesp.


Het ging die maandagmiddag toch allemaal een beetje raar in huize Claesen. Plotseling stonden mijn zusters op de stoep. Die kwamen even theedrinken (helemaal uit Brabant?) want ze waren op doorreis naar Swifterband om daar de Orchideën-farm te gaan bezoeken. Ze zouden dan ergens in een hotelletje overnachten. Vervolgens belde Fabian (mijn zoon) die was in de buurt en wilde ook even langskomen. Ik begon toen toch wel een beetje nattigheid te voelen. Vooral toen vervolgens de Burgemeester aanbelde en kort daarop mijn oud collega gids Harmen zich aankondigde. Pas daarna overhandigde de Burgemeester mij de bovengenoemde brief. Ze zaten allemaal in het "complot". Mijn vrouw Agnes en Fabian incluis.


Omdat er al twee keer eerder een poging was ondernomen om mij voor te dragen dat toen steeds niet doorging had ik vorig jaar, tussen neus en lippen door, van Harmen vernomen dat hij nog een derde poging zou wagen, vooral ook omdat hij vorig jaar bij Pampus is gestopt met het gidsenwerk. En toen ik vervolgens niets meer daarover van hem vernam ik zachtjes het vermoeden kreeg dat het nu misschien wel zou lukken. Vandaar dat het dus niet helemaal als een verrassing kwam. Maar dat de Burgemeester kwam om mij dat persoonlijk mede te delen dat had ik nooit verwacht.

De dag dat het moest gebeuren verliep vlekkeloos. Om 10:00 uur moesten alle betrokkenen zich verzamelen in de Grote Kerk want het Gemeentehuis was deze keer te klein voor zo'n groot gezelschap. Er zouden namelijk acht personen worden benoemd.


De Burgemeester nam er alle tijd voor en deed dat op een prettige duidelijke manier zodat iedereen goed kon horen waarom de betrokken persoon was benoemd.


Pampus was goed vertegenwoordigd met zo'n 25 man/vrouw waaronder de directeur, veel vrijwilligers en de vroegere fortwachters Nanette en Eric waarmee ik gelijktijdig op Pampus mijn vrijwilligerswerk ben begonnen. Dat Pampus goed vertegenwoordigd was lieten ze ook duidelijk horen toen mij de versierselen behorende bij de benoeming werd opgespeld. Onder luid applaus en gejoel lieten ze hun goedkeuring horen.

Daar ontvang ik de onderscheiding onder toeziend oog van Agnes, Fabian en Karen
De acht benoemde personen
Even een onderonsje met Fabian
De oorkonde
Felicitatiebrief van de Commissaris van de Koning
Mooi boeket

Even een onderonsje met zoonlief.

Na de plechtigheid was het nog gezellig vertoeven tijdens de receptie. Er werden heel wat handjes gedrukt en oude koeien uit de sloot gehaald. Tot mijn verrassing waren er ook nog een paar oud vrijwilligers van Pampus aanwezig waar ik altijd goed mee kon opschieten. Dat vond ik erg fijn.Na de receptie zijn we met een klein gezelschap in een bekend restaurant in Weesp wezen lunchen. Dat werd ook een gezellige boel.

Al met al was het een zeer geslaagde en onvergetelijke dag geworden. En het heeft mij voldoende inspiratie gegeven om voorlopig nog lekker door te gaan met dit fantastische vrijwilligerswerk op dat geweldige eiland Pampus.


Waarbij ik even opmerk dat ik Fabian zeer erkentelijk ben dat hij, met een beetje hulp van zijn vriendin Karen en ondanks zijn drukke baan en studie, het toch voor elkaar heeft gekregen om Agnes en mij een onvergetelijke dag te bezorgen.


De hele fotoreportage is op deze link te zien: Lintjesregen

De Staatscourant

Onder het toeziend oog van mijn dierbaren spelde burgemeester van Bochove de onderscheiding op.

Daar hangt ie dan.
Samen met Tjitske een oud collega gids

Tjitske kon er natuurlijk niet van afblijven.

Bericht in het Vechtjournaal

Forteiland Pampus (Pampus Facebook)

27 april 2016 om 10:06

Op 26 april daalde de Lintjesregen ook op onze hoofdgids Peter Claesen neer! Niet dat hij verlegen zat om speldjes, want als oud-marineman heeft hij al een rijke verzameling. Maar dit keer werd hij tot lid in de Orde van Oranje-Nassau benoemd voor zijn inzet voor de Modelbouwclub Huizen én uiteraard voor zijn veelomvattende werk voor Forteiland Pampus! Zijn grote kennis over het forteiland heeft hij vastgelegd in een handboek dat door de gidsen wordt gebruikt bij de rondleidingen maar waarvan iedereen bij Pampus gretig gebruik maakt. Ook maakt hij regelmatig foto's van evenementen, geeft hij lezingen over Pampus in de omgeving en treedt hij aan bij radio- en tv-opnames als er een echte expert nodig is. Tom van Nouhuys, directeur van Pampus: ,,Peter is het levende bewijs van hoe Pampus met vrijwilligers in stand wordt gehouden! Wat heeft Peter eigenlijk niet gedaan sinds hij in 1998 bij Pampus kwam..." De trots spatte van Peter en zijn gezin af toen hij zijn orde ontving. Vrijwilligers en medewerkers van Pampus zijn minstens zo trots en feliciteren Peter van harte!

Peter Claesen onderscheiden (Pampus Nieuwsbrief)

Gisteren werd Peter Claesen onderscheiden met een lintje voor zijn buitengewone verdiensten voor met name ons Pampus. De uitreiking vond plaats in de Grote Kerk in Weesp, alwaar de Burgemeester van Weesp Peter benoemde tot lid in de Orde van Oranje-­‐Nassau. De Burgemeester roemde Peters tomeloze inzet voor eerst de modelbouw-­vereniging in Huizen en daarna Pampus.

Vanuit ons perspectief kunnen wij deze warme woorden slechts beamen en herhalen. Forteiland Pampus prijst zich sinds 1997 dolgelukkig met de betrokkenheid en inzet van Peter. Want wat is Peter nog niet geweest binnen onze gelederen: walbasis-­vrijwilliger, walbasis-­coördinator, VAR-­voorzitter, huishistoricus, gids en hoofdgids, de maker van de maquette, gidsenplanner, enz?!

Peter was verrast en verheugd met de onderscheiding, die hij kreeg in aanwezigheid van vele collega gidsen en collega-­vrijwilligers van de woensdagploeg, als ook oud vrijwilligers en medewerkers. Er steeg zelfs gejuich op tijdens het opspelden van de onderscheiding, want Pampus zorgt immers altijd voor een beetje reuring! Uiteraard hebben wij Peter en zijn vrouw Agnes namens ons allen gefêteerd op bloemen en een cadeau in de vorm van een dinerbon. Hopelijk dwingt dat Peter om tenminste een lange avond Pampus links te laten liggen ten gunste van zijn vrouw, zonder wiens support een dergelijke inzet natuurlijk niet mogelijk zou zijn…

Mijn Koninklijke en Militaire onderscheidingen 

Batons

Van links naar rechts: Lid in de Orde van Oranje Nassau, Nieuw-Guinea herinneringskruis, Medaille voor langdurige, eerlijke en trouwe dienst bij de zeemacht in het zilver, De Marinemedaille.

© 2000 PCL