Mijn Marinetijd 06

  


Hr. Ms. "Karel Doorman" geflankeerd door links Hr. Ms. "De Ruyter" en rechts Hr. Ms. "De Zeven Provinciën". Toen hadden we nog een echte vloot!

Mijn Marinetijd

 1960-1996

De Marinekazerne HellevoetsluisWapenschild Marinekazerne Hellevoetsluis

Van september 1966 tot 1 maart 1968 werd ik bij de marinekazerne Hellevoetsluis geplaatst. Het was een kleine kazerne met een bemanning van ongeveer 60 man. Er lagen een aantal kust- en ondiepwatermijnenvegers in conservatie. En er was een operationeel ondiepwatermijnenveegsquadron gestationeerd.


Als bevoorradingsteam hadden we de zorg voor zowel de geconserveerde schepen als de operationele. Daar hadden we toch met die kleine bevoorradingsploeg onze handen vol aan.


De kazerne bevond zich op historische grond want dat gebied was al van de marine in Michiel de Ruyter zijn tijd. Hellevoetsluis is een historisch vestingstadje.


Ik was tijdens mijn plaatsing daar ook Tokobaas. Dat wil zeggen dat ik de verantwoording had over de Scheepswinkel. Daar was de Toko in de kantine gesitueerd. En ik verkocht daar buiten de alcoholische en non-alcoholische dranken, souvenirs, toiletartikelen en aanverwante zaken. Er moest daarvan natuurlijk een boekhouding gevoerd worden en een keer per week droeg ik het ontvangen geld aan de kasofficier over, dat moest dan natuurlijk wel kloppen. Over het algemeen ging dat wel goed.


We zaten met ons magazijn in een historisch pand van de Genie en dat was zo groot dat daar ook de auto hobby-shop in onder was gebracht en een donkere kamer had ik daar ingericht die onder mijn beheer viel. Want in die periode was bij mij het fotograferen tot een ware hobby uitgegroeid en ontwikkelde ik ook mij eigen foto's. En gaf ik ook les aan geïnteresseerde boordplaatsers. Nu vraagt u zich natuurlijk af, wat zijn boordplaatsers? Dat zijn bemanningsleden die te ver van hun plaatsing wonen om op een acceptabele manier dagelijks heen en weer te kunnen reizen en dus weekendreiziger zijn.


Het was daar prettig dienen en heb daar 's avonds menig gezellig uurtje meegemaakt, zowel bij mij in de Toko als in het stadje in de twee plaatselijke cafés, De "Steamboiler" en "Tonia".


In januari 1968 waren we de laatste die daar de deur dicht hebben gedaan omdat de kazerne werd opgeheven in verband met de aanleg van een grote Delta-dam met sluizencomplex, en was het voor de marine niet meer interessant om de kazerne aan te houden. Jammer.

Beeldmateriaal en aanvullende informatie

(De meeste afbeeldingen kunnen worden vergroot door erop te klikken.)

Uitleg van het wapen van Hellevoetsluis

Binnen het rode ovaal bevond zich vroeger de Marinekazerne.

Binnen het rode ovaal bevond zich vroeger de Marinekazerne.

Tijdens mijn plaatsing in Hellevoetsluis bestond de Mijnendienst 60 jaar. Dat werd toen groots gevierd met o.a. de zangeres Conny Vink. 

© 2000 PCL