Pampus 08
Ets uit 1674 van een Antwerpse kunstenaar

De Antwerpse tekenaar Jan Peeters was bekend om zijn scheepstekeningen.

Deze ets verscheen in de bundel: Thooneel der Steden ende Sterckten van t'Vereenight Nederlandt met d'aengrensende Plaetsen soo in Brabandt Vlaenderen als anden Rhijn en elders verovert door de Waepenen der Groot-moghende Heeren Staeten onder het gheley vande seer Edele Hooghghebore Princen van Oranien.

Uitgegeven door Gaspar Bouttats te Antwerpen. Antwerpen; 1674

Schip wordt met behulp van een scheepskameel het IJ opgevaren.

Eindelijk is het dan zover na ongeveer zes jaar voorbereiding en heel veel hoofdbrekens.


Het Nationaal BezoekersCentrum van de Stelling van Amsterdam is klaar.


Opening Nationaal BezoekersCentrum van de Stelling van Amsterdam op het Forteiland Pampus op 8 juli 2011


Klik op onderstaande foto en de film start

Video is gemaakt door Sjoert Brevé, een van de gidsen van Pampus.

De sleutel tot succes wordt door onze directeur ontvangen.


Directeur Nanette Elfring krijgt de sleutel tot succes uitgereikt van de ontwerper Harm Hasenaar.


Hieronder een impressie van wat er nu in het Nationaal BezoekersCentrum "Pampus Xperience" te zien is.

Het ontstaan van Pampus.
De sprekende kop, Maartje de laatste fortwachter.

In de slaapzaal kanonniers is het verhaal over het ontstaan van Pampus te zien en te horen met rechts de sprekende kop van de vroegere fortwachtersdochter (Ali Kolsteeg van Capelle) en de laatste fortwachter Maartje Terwindt (foto). Daarnaast in de manschappenkeuken wordt het keukenverhaal verteld vanuit de kookketel en ruik je de soep, klik er maar op. (video gemaakt door Camojo Media, www.camojo.nl) Er is ook een spel aan verbonden. En rechts is een deel van het 360° beeldscherm, in de westelijke geschuttoren, waarop het verhaal van de Stelling van Amsterdam en het inunderen wordt vertoond, klik er maar op. (video gemaakt door Camojo Media, www.camojo.nl. De animatie is gemaakt door Studio Harm Hasenaar www.interieurontwerpen.nl/)

De telegraafkamer.

In de machinekamer wordt het stoomverhaal vertoond op een scherm in het gat naar de dynamokamer, klik er maar op. (video gemaakt door Camojo Media, www.camojo.nl. De animatie is gemaakt door Studio Harm Hasenaar www.interieurontwerpen.nl/). Daarnaast de nis waarin vroeger de telegraafmachine stond maarmee morsetekens werden verzonden. Er is hier ook een spel aan verbonden. Op het volgende plaatje wordt het "Voor Pampus liggen" in woord en beeld vertoond, klik er maar op. (video gemaakt door Camojo Media, www.camojo.nl) Er wordt op het plafond geprojecteerd zodat de kijker min of meer verplicht is op de grond te gaan liggen op zitzakken om "Voor Pampus liggen" te ervaren. Rechts laat men in een animatie zien hoe een kanon wordt afgevuurd en moet men als spel de granaten vullen met kruit, klik er maar op. (De animatie is gemaakt door Studio Harm Hasenaar www.interieurontwerpen.nl/)

Op de video links moeten de kardoezen worden opgehesen, klik er maar op. (De animatie is gemaakt door Studio Harm Hasenaar www.interieurontwerpen.nl/)


De video rechts stelt de fortcommandant voor met een soldaat. Ik speelde voor fortcommandant en de cameraman speelde de soldaat. Als je op de foto klikt kun je het filmpje bekijken welke rol wij spelen bij de commandopost. (film gemaakt door Camojo Media, www.camojo.nl)

De video waar ik fortcommandant speel duurt 1,5 minuut. We zijn een halve dag met de opnames bezig geweest. Het was dolkomisch. Het uniform dat ik aan moest trekken paste voor geen meter, maar de opnames zijn zo gemaakt dat daar niets van te zien is.

Een paar foto's die tussen de opnames door zijn gemaakt. (Deze zijn gemaakt door Zandra Booij van Camojo Media)

© 2000 PCL